Vi var det första Life Science-bolaget i Hagastaden

Mohammed Homman är en prisbelönt forskare och entreprenör med stort driv. Han vill förändra världen. Idag är han grundare och vd för Vironova, som har världsledande teknologi för bildanalys av virus i elektronmikroskop.
– Hagastaden är Stockholms, Sveriges, ja, världens ledande Life Science kluster. Hela området andas tillväxt och vi är stolta att ha vårt kontor här, säger Mohammed Homman, vd för Vironova.

Här, i Vironovas lokaler i Hagastaden finns världens första och enda GMP-certifierade labb, som innebär att de är kvalificerade att ta fram bevis om nya läkemedel fungerar.

 – Man kan säga att vi tar kål på virus. Med vår teknologi så kan vi förstora upp viruspartiklar 100 000 gånger, det är som att titta på stjärnorna i rymden. I mikroskopet ser vi om läkemedlet tar sönder viruspartikeln eller inte. Bilderna används sen sombeslutsunderlagochbevis inom läkemedelsindustrin ellerförmedicinsk forskning

Hagastaden är ett kluster för Life Science

Vironova, som idag har 140 anställda, var det första Life Science-företaget som etablerade sig här i Hagastaden. Idag finns redan Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset, S:t Eriks Ögonsjukhus och över 120 företag inom Life Science på plats. 

 – Life Science är vetenskapen om att bota sjukdomar och ta fram läkemedel. Jag tycker vi borde vara stoltare över det här området Hagastaden och aktörerna som finns här. Vi har internationellt ledande forskare här. Jag är övertygad om att vi har framtidens nobelpristagare här i kvarteret, säger Mohammed Homman.

Mohammed Homman, grundare och vd för Vironova.

Vi är del av ekosystemet i Hagastaden

– På den här lilla ytan i Hagastaden har vi de flesta aktörerna i läkemedelsbranschen på plats. Universitetet, sjukhuset, de mindre bolagen och statliga myndigheter. Det är viktigt att vi alla samarbetar och kommunicerar mycket, vi jobbar intensivt med varandra.

 Att ta fram läkemedel och vaccin är en lång process, som kan ta mer än tio år och kostar många miljarder.

 – Det är ett stort ekosystem med många aktörer. Vi som är ett mindre företag står för innovationskraften. Vi hittar nya saker att ta patent på. Sen tar de stora drakarna vid. Då fortsätter kugghjulet med kliniska prövningar innan det sedan släpps ut på marknaden. Så innovation… det är vi bra på!

 – Jag hoppas att vi bidrar till att sätta Hagastaden på världskartan med vår världsledande teknologi, säger Mohammed Homman.