I början av nästa år öppnas dörrarna upp till Life City, mötesplatsen i hjärtat av Hagastaden och Life Science-klustret. Mikael Wilhelmsson är affärsutvecklare på Atrium Ljungberg och ansvarar för att förverkliga visionen för Life City, från skiss till färdigt hus. Han ger oss en rundvandring och berättar om utmaningarna med att bygga ett hus på väggarna av en tunnel, vad visionen med Life City är och vilka verksamheter som strax flyttar in.
Vad är unikt med Life City?
Life City ligger ju i hjärtat av Hagastaden med ett unikt läge rakt ovanpå E4:an. Avfarten går till och med rakt igenom huset. Life City blir entrén till Hagastaden och är ett viktigt skyltfönster. Life City en mötesplats där näringsliv, forskning, vård och omsorg möts. Det känns fantastiskt att kunna stå här och snart se platsen öppna upp för allmänheten i början av nästa år.
Hur började resan med Life City?
Hagastaden är en otroligt spännande plats där det händer mycket just nu. Resan började redan för nästan tio år sedan då vi fick möjlighet att utveckla platsen, alltså erhöll en markanvisning av Stockholm Stad som tyckte vi hade en bra idé som stöttade Hagastadens vision om att bli ett Life Science kluster i världsklass. Sen dess har vi arbetat med att utveckla visionen för platsen, tagit in flera arkitektförslag för utformning av huset, genomgått myndighetsprocesser etc. för att kunna starta byggnationen för tre år sen och nu är vi här!
Alla stora byggen innebär en mängd utmaningar, nämn något som varit extra svårt?
Att ens kunna bygga ett hus här, det har varit den största utmaningen. Stora delar av området är ju byggt på tunnlar. Grundläggningen av huset får inte ske på tunnlarnas tak utan behöver ske på tunnlarnas väggar som kan vara upp till 20 meter. Det har inneburit komplexa stomlösningar och fackverket som vi kan se i huset. Så vi löste det, och det ger en speciell karaktär till huset.
Vilka verksamheter kommer flytta in i Life City?
Vi har en bra blandning av näringsliv, forskning, utveckling och akademi, något som är helt i linje med vår vision för Life City. Här på entréplanet öppnar K-märkt restaurang och matcafé, och så har vi konferenslokaler.
Längre upp i huset flyttar de första hyresgästerna in efter årsskiftet, som Academic Work, Executive Search, Digitalent och utbildningsföretaget Academy, som kommer genomföra ett femtiotal kurser i Life City varje år. Ett företag som också är intressant är 10X Genomics, ett bioteknikföretag med huvudkontor utanför San Fransisco, som bland annat bedriver forskning och utveckling inom bioteknik och som kommer bli ett viktigt inslag i Life City.
Vart ser du att Hagastaden är om några år?
Om några år när området är utbyggt och är något av en ultraurban stadsdel i Stockholm med internationella influenser. Samtidigt bara ett stenkast från nationalstadsparken och Bellmans Haga. En plats med spännande kontraster mellan gammalt och nytt, mellan vardagsliv och banbrytande forskning. Hagastaden är en plats som rymmer både förskola och framtida nobelpris i samma kvarter.
Har vi en kommande Nobelpristagare här i kvarteret?
Även om vi redan haft 5–6 nobelpristagare med koppling till grannkvarteret Karolinska institutet så tror och hoppas vi med den här satsningen att området kan ta ett steg ytterligare mot att attrahera begåvade människor som bryter ny mark.