Konst i Hagastan - besök Stockholm Gallery District

Stockholm Gallery District samlar Stockholms främsta gallerier inom nutidskonst, Contemporary Art, här i Hagastaden. I hörnet Hudiksvallsgatan och Gävlegatan hittar du fem toppgallerier som visar upp konst från svenska, nordiska och även internationella konstnärer. Vi har träffat initiativtagaren Carl Hirsch, vd för Industricentralen, som berättar mer om varför du ska besöka Stockholm Gallery District.

 

Vad är Stockholm Gallery District?

Stockholm Gallery District är en samling av några av de bästa konstgallerierna i Stockholm, du hittar dem samlade i samma kvarter här i Hagastaden, runt Hudiksvallsgatan och Gävlegatan. 

 

Hur kom du på idén och initiativet till Stockholm Gallery District?

Inspirationen kommer från Art Gallery District i Chelsea, New York, där du hittar populära gallerier i ett kluster inom samma område. Byggnaderna påminner om Blästern 15, vår fastighet här i Hagastaden med sin industriella känsla. Jag hittade inget liknande kluster här i Stockholm och jag ville förverkliga det i vår fastighet. Så för 16 år sen kontaktade jag framstående gallerister här i Stockholm och försökte övertala dem att flytta in hos oss. Det tog några år innan jag lyckades övertyga dem, och idag är jag glad att det blev så lyckat. Från början tänkte jag att tre topp-gallerier räcker, men det blev fem gallerier med fokus på nutidskonst, Contemporary art och som visar kvalitetsmässigt stor konst från både Sverige och resten av världen.

 

Varför ska man besöka Stockholm Gallery District?

Du får en fantastisk – och snabb – introduktion till contemporary art. Alla gallerister blir glada när du kommer för att njuta av utställningarna. Passa på att fråga om konsten och konstnärerna. Galleristerna älskar att berätta om utställningarna, de har verkligen passion för vad de gör - det blir en fin upplevelse.

 

Varför har du engagerat dig i konstgallerier?

Konsten har alltid varit viktig i mitt liv, jag köpte mitt första konstverk redan när jag gick i gymnasiet. Jag har haft ett stort konstintresse ända sen dess. Finns det inga gallerier, så har konstnärer inte någon plattform att visa upp sina verk och bli erkända. Galleristerna hjälper konstnärerna att utvecklas och sälja sina verk, både här i Sverige men också internationellt. Det känns viktigt att hjälpa gallerierna med lokaler som vi upplåter på fördelaktiga villkor.

 

Berätta om Blästern 15, ni har haft fastigheten i över 100 år?

Blästern 15 byggdes av min farfar 1929. Han gav i uppdrag till dåtidens mest framgångsrika arkitekten Ragnar Östberg, som bland annat ritat Stockholms Stadshus, att rita huset. Farfar hade inspirerats av fastigheter för lättindustri i New York och Berlin, och ville skapa motsvarande fastigheter även här. Idag används våra 25 000 kvm huvudsakligen till kontor med stora fönster, högt i tak och stort ljusinsläpp. Fastigheten är k-märkt, så vi får inte påverka den yttre fasaden men däremot kan vi göra ändringar interiört. Bara det har varit en spännande utmaning. 

Tryckeri, Blästern 15 1970-tal

Arkitektkontor, Blästern 2021

Arkitekten Ragnar Östberg

Blästern 15, 2021

 

Vad tycker du om utvecklingen i Hagastaden?

Det har hänt så mycket! Det är en spännande stadsutveckling, att förlänga Stockholms innerstad, där stenstaden möter Solna. Det har varit roligt att följa, vår byggnad har ju stått här i över 100 år, så vi representerar inte nybygget – men vi vill bidra till utvecklingen här i stadsdelen genom att sätta konsten på kartan här i Hagastaden.