Restaurang K-märkt etablerar sig i Hagastaden

Mitt i Hagastaden hittar du Life City, som efter årsskiftet äntligen slår upp dörrarna och tar emot besökare. På bottenvåningen hittar du här både en restaurang och ett matcafé. Det är restaurangen K-märkt som flyttar in och kommer att bjuda på matupplevelser på 800 kvadratmeter. En ny självklar mötesplats i Hagastaden.

Byggdammet yr, överallt hörs byggarna jobba för fullt för att Life City ska bli färdigställt. Öppningen är bara några månader bort och vi passar på att hälsa på tillsammans med Jens Dolk, en av grundarna till K-märkt som snart blir nya hyresgäster här.

180502_Life_City_Solnavägen_Visionsbild_Atrium-Ljungberg_gatun-resize-1920x1080.jpg

 - Det har verkligen hänt mycket här i Hagastaden, det är citypuls nu! Jag ser fram emot att fortsätta den här upplevelsen, det är alltid en spännande process att gå från gipsskivorna till att det här blir en vacker och fin miljö, säger Jens Dolk och sveper med handen över den tomma ytan.

 Jens Dolk grundade restaurangen K-märkt i Garnisonen tillsammans med Hanna Normark och Daniel Roos. Idag finns restaurangen på sex adresser och Hagastaden blir den sjunde. 

 - Vi är duktiga på att ta hand om folk som vill äta god, nyttig och hälsosam lunch – och att göra det hållbart. Idag är det många som förknippar K-märkt med vårt cirkulära tänk. Det är mycket grönt och vi har fokus på hållbar restaurangdrift, berättar Jens Dolk.

Hållbarhet och cirkulärt tänk

 2014 grundades första restaurangen, och de ville förverkliga drömmen om att förena volym med kvalitet. För att minska matsvinnet och jobba mer hållbart tog trion tidigt ett viktigt beslut. Restaurangen skulle inte ha någon meny. 

bildspel-omoss-1360x680.jpg

Hållbarhet är inget hokus pokus längre, säger Jens Dolk 

- Då var ordet ”matsvinn” lite läskigt, nästan som att man inte ens ville höra det. Sen dess har mycket hänt. Idag är både matsvinn och hållbarhet på allas läppar. Så det känns väldigt naturligt att docka in i byggnader och platser där det här är viktigt, som här i Hagastaden. Hållbarhet är inget hokus pokus längre, säger Jens Dolk.

 K-märkt blev vald till ”Sveriges mest hållbara krog” 2018 och vi ser fram emot att ta del av deras nytänkande matfilosofi och hållbarhetstänk här i Hagastaden. Nu börjar det närma sig. 

 - Det är spännande att starta restaurang! Och extra spännande när man utgår från ett blankt papper. Nu finns huset, men ytorna är tomma. Hur ska det se ut? Man ska komma på hur man ska göra och sen ska allt ta färg och form. Det är roligt och läskigt. Det är många beslut man ska ta längst med vägen så att allt blir härligt för gästen. Och nu närmar sig öppningsdagen, vi slår upp portarna efter årsskiftet. Vi längtar, säger Jens.

Se filmen om K-märkt på Life City