Stockholm Gallery District

Stockholm Gallery District

I vårt område finns Stockholm Gallery District. Under våren har du möjlighet att ta del av många intressanta utställningar.

Stockholm Gallery District är ett kluster av gallerier som håller internationell standard med uppköpare som kommer långväga ifrån. De pratar om att ha en gemensam identitet vilket skapar ett stort kulturellt värde för området som helhet. Ett av gallerierna är Cecilia Hillström Gallery som ligger på Hälsingegatan 43, där vi får ett samtal med Johan Bergström Hyldahl som ställer ut just nu. 

Cecilia-hillström.jpg
”När man ser mina verk är det ganska tydligt att man är placerad i en historia som är på väg att starta. Det finns en resa från, men också till någonting där det finns något hoppfullt.” 
— Johan Bergström Hyldahl

Tidigare har konstnären jobbat primärt med film med olika lager av animation. I "Here there and far away", vilket är namnet på utställningen, har han frångått det helt. ”Människor som har sett mina tidigare verk kommer nog att känna igen sig i tonen och vissa element som är återkommande. Samtidigt, att frångå film helt och hållet, gör att dessa nya verk för mig känns som ett helt nytt utryck.”

no-glasses.jpg

Fyra stora 3D-tavlor med rustika träramar, tillverkad av konstnären själv, hänger på ena väggen föreställande fyra olika djur i seriefigursversioner med en varm humoristisk framtoning. På motsatt sida i galleriet, de suggestiva och dovt glänsande verken i koppar, föreställande ett bergsmassiv och kartvyer. 

djur.jpg
”Det har alltid funnits något som är ganska varmt humoristiskt och samtidigt dystopiskt över mina verk, något som är vackert och på samma gång lite otäckt.”
— Johan Bergström Hyldahl
 

”Tekniken kommer faktiskt ur hur jag har jobbat med film tidigare. I film har jag jobbat ganska mycket med olika typer animationstekniker där det handlar om att skulpturera  tredimentionella objekt. Nu handlar det istället om skulpturer i en tredimensionell miljö där man belyser, målar och renderar så man får ut ett datorgenererat fotografi. Sen har jag målat med olika syror för att fräta fram tidens tand".

När jag skapat detta verk har jag legat med pannlampa, plasthandskar, kirurghandskar och gasmask, väldigt nära med ansiktet. Eftersom jag har jobbat med syra så det tog väldigt lång tid innan jag fick se den i sin helhet.
— Johan Bergström Hyldahl

Intervju med Johan Bergström Hyldahl

Karta över gallerier

konstkarta-square.jpg

Under våren har de flesta gallerierna nya utställningar. Du hittar dem mellan Norra Stationsgatan och Vanadisplan. Se karta med gallerier, adresser och öppettider nedan.
 

GALLERI ANDERSSON/SANDSTRÖM →  
Tue–Fri 11–6 pm, Sat 12–4 pm
Katrin Westman "Skall / Clamour", 22.2 - 29.3
Hudiksvallsgatan 6, 113 30 STOCKHOLM


ANDREHN-SCHIPTJENKO  
Tue–Fri 11–6 pm, Sat 12–4 pm
Solo exhibition, "The Warming Plateau", 22.2 - 7.4
Hudiksvallsgatan 8, Stockholm, Sweden
2nd Floor

GALLERI FLACH  
Wed–Fri 12–6 pm, Sat 12–4 pm
Harry Woodrow/Elin Odentia, 11.1 - 10.2
Hälsingegatan 43, 113 31 Stockholm

CECILIA HILLSTRÖM GALLERY →
Tue–Fri 12–6 pm, Sat 12–4 pm
Johan Bergström Hydahl, "Here, There, Far Away", 22.2 - 7.4
Hälsingegatan 43, 113 31 Stockholm


CHRISTIAN LARSEN  
Tue–Fri 11 am –6 pm, Sat 12–4 pm
Mårten Medbo, "Oddball", 22.2 - 24.3
Hudiksvallsgatan 8, 113 30 Stockholm

GALERIE NORDENHAKE
Tue–Fri 12–6 pm, Sat 12–4 pm
Gerard Byrne, "In Our Time", 22.2 - 7.4
Hudiksvallsgatan 8, 113 30 Stockholm

S.P.G. →
Wed–Fri 12–5 pm, Sat 12–4 pm
Magnus Alexandersson, "Fields Of Orientation", 22.2 - 24.3
Gävlegatan 10 b 113 30 Stockholm

GALLERI FAGERSTEDT
Wed 1–5 pm, Thur - Fri 12–5 pm, Sat 12–4 pm
Solo exhibition, "Mene Tekel/Om varsel och andra omen", 22.2 - 31.3
Hälsingegatan 18, 113 23 Stockholm