Ett stenkast från Torsplan 
bakar Oscar tårta till Lady Gaga

_SJ15650-resize-2560px.jpg

Ett stenkast från Torsplan bakar Oscar tårta till Lady Gaga

Det är kylig aprilmorgon och blåsten viner när vi hastar över Torsgatans puckel på väg ner mot Torsplan. Solens strålar har precis letat sig över Röda Bergens hustoppar och sprider en välkommen men förhållandevis klen värme som knappt passerat noll grader.

Kontrasten är slående när en leende Oscar Målevik välkomnar oss nedanför trappen i källarlokalen. Vid första anblick utifrån kan detta verka vara ett vanligt kafé men det är det sannerligen inte. Lokalerna andas hemmakänsla där dofterna av bakverken slår emot oss från köket i den mjuka kafémiljön. Lokalbefolkningen vet, och att det bakas på riktigt här, är för dem ingen hemlighet.

_MIK3811-resize-2560px.jpg

Personalen är i full gång med att skapa för kunderna som kommer in på lyxig frukost, men samtidigt prepareras det för fullt för hälsosam lunch och givetvis bakas det även tårtor som är själva hjärtat av verksamheten.

_MIK3846-resize-2560px.jpg

Den transparenta planlösningen erbjuder dessutom gästerna att ta del av det som händer i köket, och trots att det är mycket personal som samsas om ytorna så är stämningen på topp. Oscar glider omkring och varvar telefonsamtal med instick i verksamheten. Kunderna den här morgonen är en blandning av tanter med hundar, byggarbetare och en och annan som passar på att varva frukosten med arbete på laptop i de fridfulla utrymmen som finns tillgängliga.

_SJ15620-resize-2560px.jpg

– Vi tar inte kontanter, meddelar den unga tjejen i kassan. Om du inte har med dig kortet kan du komma förbi senare och betala om du vill.

Det är tydligt att Haga Bageri har en bra relation till sina kunder. Lite längre fram på förmiddagen dröjer sig en pratglad budleverantör kvar och njuter av sitt gratiskaffe.

Haga Tårtcompani & Bageri ägs och drivs av Oscar Målevik och Anna Cardelius. Efter att ha jobbat ihop inom andra verksamheter insåg de att de hade ett bra samarbete och kom fram till att de ville starta något eget. 2013 drog projektet igång och 2014 flyttade man in i lokalerna på Torsgatan 75.

_SJ15594-resize-2560px.jpg

Oscar själv är definitivt ingen nybörjare i köket och vann SM för unga bagare som 19-åring.

– Jag är 27, eh nej.. 28, men gud, skrattar Oscar framför kameran när vi sätter igång intervjun. Grännasonen berättar att han alltid bakat och jobbat inom branschen sen han var 14 år.

Hur kommer det sig att ni hamnade här?

– Vi letade lokaler väldigt länge och efter erbjudande om flera minst sagt tvivelaktiga kontrakt så anlitade vi en mäklare. Mäklaren hade kontakter på HSB som hade den här lokalen. Det hade varit en fotostudio här innan och de hade börjat planera för Texas Long Horn, som skulle flytta hit. Men då sa vi att vi är mycket roligare. Vi har inte öppet kväll, vi behöver inte en massa sprit. Det är roligare med ett bageri för området och det tyckte dom också. Så då fick vi lokalen.

Foto: Mikael Sjöberg     Text: Simon Grenehed

 
 

Haga Tårtcompani & Bageri

Adress: Torsgatan 75
Telefon: 08-19 34 34
Instagram: www.instagram.com/hagabageri
Facebook: www.facebook.com/hagabageri
Hemsida: www.hagabageri.se